top of page

Hasplasztika típusai és folyamtai

A hasplasztika, közismertebb nevén a Tummy tuck, egy sebészeti beavatkozás, amelynek célja a has simítása és átformálása a felesleges bőr és zsír eltávolításával, miközben megfeszíti a mögöttes izmokat. Ez egy népszerű kozmetikai sebészeti lehetőség azoknak az egyéneknek, akiknek túlzott hasi bőre és legyengült vagy elvált hasi izmai vannak, ami gyakran jelentős fogyás, terhesség vagy öregedés következménye.


A hasplasztika típusai:

Különböző típusú hasplasztikai eljárások léteznek, és a technika megválasztása a páciens konkrét igényeitől és céljaitól függ. A fő típusok a következők:


1. Hagyományos hasplasztika:

Ez a leggyakoribb hasplasztika. Ez magában foglalja a vízszintes bemetszést közvetlenül a szemérem felett, amely az egyik csípőtől a másikig terjed. A sebész ezután felemeli a bőrt,

és megfeszíti az alatta lévő hasizmokat, hogy laposabb, feszesebb hasi profilt hozzon létre. A felesleges bőrt és zsírt eltávolítják, a fennmaradó bőrt pedig áthelyezik, hogy a has simább legyen.


2. Mini hasplasztika:

Ez az eljárás kevésbé kiterjedt, mint a hagyományos hasplasztika, és olyan betegek számára alkalmas, akiknél kis mennyiségű bőr- és zsírfelesleg található a köldök alatt. A

bemetszés rövidebb, és a köldök általában nincs áthelyezve. A mini hasplasztikát gyakran zsírleszívással kombinálják az optimális eredmény érdekében.


3. Kiterjesztett hasplasztika:

Ez a technika olyan betegek számára alkalmas, akiknek bőr- és zsírfeleslegük nemcsak a hasán van, hanem az oldalakra is kiterjed. A bemetszés hosszabb, a csípő körül haladva nagyobb testterületet érint.


4. Fordított hasplasztika:

Ebben a ritkábban elterjedt megközelítésben a bemetszést a mellredőben vagy a mellkas alsó részén végzik. Általában olyan betegeknél alkalmazzák, akiknél a has felső részén

túlzott bőr és lazaság van.


A hasplasztika eljárása:

A hasplasztika általában altatásban történik, és a műtét összetettségétől függően több órát is igénybe vehet. Az eljárás konkrét lépései a választott technikától függően változnak, de általában a folyamat a következőket tartalmazza:


A bemetszés készítése:

A sebész az előre meghatározott helyen, általában a bikinivonal alatt végez egy metszést, ahol a hegeket diszkréten el lehet rejteni.


A felesleges bőr és zsír eltávolítása:

A sebész felemeli a bőrt, eltávolítja a felesleges bőrt és zsírt, és zsírleszívást végezhet a

hasi terület további kontúrozására.


Izomjavítás:

Ha a hasi izmok legyengülnek vagy szétválnak (diastasis recti), a sebész összevarrja őket, hogy feszesebb és tónusosabb hasfalat hozzon létre.


A köldök áthelyezése:

A hagyományos hasplasztika során a köldököt általában úgy helyezik át, hogy megfeleljen a has új kontúrjának.


A bemetszések lezárása:

A bemetszéseket varratokkal zárják le, és néha sebészeti dréneket helyeznek el, hogy segítsenek eltávolítani a felesleges folyadékot a kezdeti gyógyulási időszakban.


Gyógyulási idő és eredmények:

A műtét után a betegeknek követniük kell a sebész utasításait a megfelelő gyógyulás érdekében. A felépülési idő változhat, de a betegeknek az első hetekben javasolható kompressziós ruha viselése, amely támaszt nyújt a gyógyulási folyamat során.


A hasplasztika végeredménye általában tartós, de az egészséges életmód fenntartása rendszeres testmozgással és kiegyensúlyozott étrenddel segít optimalizálni az eredményeket. Fontos szem előtt tartani, hogy a jelentős súlyingadozások és a jövőbeli terhességek befolyásolhatják a hosszú távú eredményeket.




További kérdéseid vannak?

Vedd fel velünk a kapcsolatot a lenti gombra kattintva és gyere el ingyenes konzultációnkra!







0 hozzászólás
bottom of page