top of page

Férfi hajhullás és kopaszság okai és kezelése

Ha azt vette észre, hogy a hajvonala kezd elvékonyodni, a koronája szélesebbé válik, új kopasz folt jelenik meg, vagy több szőrszálat lát a hajkeféjében, akkor ennek oka a férfi hajhullás és kopaszság.

Szinte minden férfinak van valamilyen hajhullási problémája az 50-es éveiben, és még az is elég gyakori, hogy bizonyos egészségügyi állapotok miatt kihullik a haja, és majdnem megkopaszodik a húszas évei elején.

De a kérdés az, hogy hogyan fordul elő a tipikus férfi mintájú kopaszság.

A kopaszodás idején a szőrtüszők kezdenek kisebbedni, és a vékony hajcsonk kinő a bőrből, ami foltokat okoz a fejbőr különböző területein. A kopaszodásnak sokkal több oka van, amit ebben a cikkben ismertetünk.



Mi az a férfimintás kopaszság?

A férfiak kopaszodása enyhe egészségügyi állapotnak számít, amely úgy tűnik, hogy minden 30 és 50 év közötti férfiban gyakori. Az androgenetikus a férfi típusú kopaszság másik neve.

A korona tetején jelentkező hajhullástól a fej hajszálvonalának visszahúzódásáig a kopaszság a fej felett kezdődik különböző területeken. A fej halántékától kezd elvékonyodni, majd a fejtetőn kezdenek elvékonyodni a hajszálak. A távolodó oldal és a kopasz részek egymáshoz kapcsolódnak, és foltot hagynak a fej előtt.

A haj kopaszodását a normál hajnövekedési ciklus változásai okozzák. A normál szőrnövekedési ciklus során a hajhullást követő néhány napon belül új haj nő, kopaszodás esetén azonban kicsi az esélye, hogy új haj nőjön a fej érintett területén.


Mi okozza a férfi kopaszságot?

A férfias kopaszság okai mögött nincs különösebb ok, néha bizonyos egészségügyi állapotok, vagy akár a hormonok, a genetika és az életkor kölcsönhatása okozza. Ennek ellenére sokkal több oka van a férfi kopaszságnak, ezek közül néhány:


  • Genetika

A genetika a férfiak hajhullási problémáinak egyik fő oka. Emiatt néha korán elkezdhet hullani a haj, a 20-as éveikben, és ha a családban valakinél előfordult már kopaszodás vagy hajhullás, az növeli a kopaszodás esélyét az egyénben.

  • Férfi nemi hormonok (androgének)

A tesztoszteron a férfi hormon, amely hajhullási problémákat okoz. 5 Az alfa-reduktáz az a hormon, amely alapvetően a hajhagymákban van jelen, a tesztoszteront dihidrotesztoszteronná (DHT) alakítja át. A DHT a legerősebb androgén, amely elősegíti a férfi kopaszság gyakori mintáját.

  • Pajzsmirigy probléma

A pajzsmirigyben szenvedő személy számos hormonális változáson megy keresztül, amelyek hajnövekedési problémákhoz vezetnek, ilyen helyzetek a pajzsmirigy alulműködése vagy a pajzsmirigy túlműködése, amely túlzott hajhullási problémákat okoz.

  • Foltos kopaszság

Az alopecia Areata egy olyan rendellenesség, amely a fejbőr tágabb területét érinti, ez egy jól ismert autoimmun betegség, amely hajhullási problémákat okoz . Általában foltos kopasz foltokban fordul elő az egész fejbőrön.

  • Feszültség

A túl sok stressz androgén alopeciát okoz, hormonális egyensúlyhiányt hoz létre a szervezetben, ami befolyásolja a normál hajnövekedést és hajhullást okoz.

  • Egészségtelen életmód

Az egészségtelen életmód a haj növekedésére és elvesztésére is hatással van. Mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogy a haj keratinból áll, és egyfajta fehérje és ásványi anyag szükséges ahhoz, hogy szilárd és jó minőségű legyen, de fehérjehiány idején a hajszálakat nyugalmi fázisba kényszeríti, aminek következtében a haj növekedése leáll.

  • A fejbőr fertőzései

A fejbőr gombás fertőzése is fontos oka a férfi haj kopaszodásának, befolyásolja a haj normál növekedését, ami a haj elvékonyodását eredményezi.


Kit fenyeget nagyobb a férfias kopaszodás kockázata?

A férfi mintázatú kopaszság a genetikától, hormonoktól vagy az egyén életkorától függ, de általában a felnőtt férfiak szenvednek ettől. Az esetek 80%-ában a genetika óriási szerepet játszik a kopaszodásban, különösen akkor, ha a családtag anyai oldalról származik.


Hogyan diagnosztizálható az androgenetikus alopecia?

Az androgenetikus alopecia egyének diagnosztizálásához fejbőrvizsgálatot kell végezniük, mivel ez segít meghatározni a szőrtüsző egészsége mögött meghúzódó problémát.

Az orvosi világban csak néhány kezelés áll rendelkezésre az androgén alopecia diagnosztizálására, és ezek a következők:


1.A minoxidil és a rogaine fejbőrre történő felvitele hatékony gyógyszeres eljárás az androgén hajhullás kezelésére. Ez sajnos sokaknál allergiás rekaciókat okozhat idővel. Égő, kipattogott fejbőrt, viszketést és hólyagokat okozhat. Amint abbahagyja a használatát, újra hullani kezd a haj.

2.Az orális gyógyszeres kezelés szintén jó választás, mivel csökkenti a hajhullást okozó hormonok termelését. Olyan gyógyszerek szedése javasolt, mint a Finasteride.

3.Mindezek ellenére a leghatékonyabb és örökre szóló kezelés a hajbeültetés.



A férfi kopaszság szakaszai:

Mindennapi életünkben soha nem érezzük nagy problémának a hajhullást, pedig fogalmunk sincs arról, hogy hány szakaszon mentünk keresztül. Idővel hirtelen azt érezzük, hogy hajunk napról napra vékonyodik, eltűnik. Tehát mindenkinek szüksége van egy elképzelésre a férfias kopaszság szakaszairól.

A férfi kopaszságnak általában 7 szakasza van, ezek a következők:


1. szakasz: Észrevehetetlen hajritkulás

Ebben a szakaszban a változások észrevehetetlenek, de az egyének a halánték környékén és a homlok környékén elkezdenek hullani a haj, ami a férfi kopaszodás korai jele.


2. szakasz: Hajritkulás és M-alakú hajvonal

A 2. szakaszt az elülső kopaszodásnak vagy a szőrszálak elvékonyodásának is nevezik a korona környékén. Most ebben a szakaszban az egyén több elvékonyodást észlel a halánték környékén és a homlokon. Röviden: a halánték területe jobban láthatóvá válik, és a homloka szélesebb lesz, bár ez is egy észrevehetetlen szakasz.


3. szakasz: A haj látható kopaszodása és recessziója M, U és V alakra

A hajkopaszság 3. stádiumát 3. szakasznak is nevezik.

Ebben a szakaszban a fej körül M, U vagy V formák kezdenek kialakulni, kiszélesíti a homlokot és kopasz foltok jelennek meg a fejen.


4. szakasz: Erőteljes hajhullás a fej hátsó részén

Ebben a szakaszban az egyén hatalmas mennyiségű haját kezdett hullani. A kopasz foltok jól láthatóak, a korona környékén a szőrzet elvékonyodni kezd, a fej hátsó részén pedig nagy foltok kezdenek kialakulni a túlzott hajhullás miatt.


5. szakasz: Patkó vagy U-alakú hajszál a fejbőr koronájában

Az 5. szakasz a legnehezebb szakasz. Ebben a szakaszban a hajvonal patkó alakúra vagy u alakúra változik. A kopaszodási probléma ebben a szakaszban olyan súlyossá vált, hogy időbe telt, mire ez az eredmény azonnali vagy látható hatása megmutatkozott.


6. szakasz: látható fejbőr és megnagyobbodott kopasz foltok

A kopaszságnak ebben a szakaszában az egyének nagy kopasz foltoktól szenvednek a fejük körül.


7. szakasz: A hajszál visszahúzódott a koronához és nagyon kevés vékony haj marad

Ebben a szakaszban a hajszálak egy kis része az oldalán marad, mivel a haj nagy részét elvesztette.



A férfi kopaszság öröklődik?

A DHT Dihidrotesztoszteron, egy férfi hormon, óriási szerepet játszik a férfi kopaszodásban, mivel közvetlenül kapcsolódik az androgén receptor génhez, amely nagy hatással van a szervezet androgénjére, és kopaszodást okoz a fejbőrön.


Férfi kopaszság kezelése:

Számos különböző típusú hajkezelés áll rendelkezésre az olyan állapotok kezelésére, mint a krónikus hajhullás, a haj elvékonyodása vagy a foltos kopasz területek. Az ember preferenciái szerint elvégezheti a sebészeti és nem sebészeti kezelést is.


Férfi kopaszság nem műtéti kezelése:
  • Minoxidil a férfi kopaszság kezelésére:

A Minoxidil másik neve Rogaine, ez egy lotion alapú gyógyszer. Általában a sebész napi kétszeri alkalmazást javasolt, és kb. 3-6 hónapig a jobb eredmény érdekében. Segít csökkenteni a hajhullást, amelyet a hajhagymák okoznak. Hatása csak addig tart, amíg folyamatos használatban van, utána a haj ismét elkezd fokozatosan hullani. Egyes sezmélyeknél allergiás reakciókat válthat ki idővel: égő és viszkető fejbőr, kipirosodott, hólyagos.

  • Lézeres kezelés a férfi kopaszság kezelésére:

A lézeres kezelés elősegíti a vérkeringés fokozását, sőt a hajhullás csökkentésével fokozza a szőrtüszők növekedését is. Saját, általunk fejleszettt szérumot használunk az Esteworld klinikán lézeres kezelésekkor.

  • PRP:

A vérlemezkében gazdag plazmaterápia a legnépszerűbb nem sebészeti megoldás, amely a sebek és a szövetek gyógyulásának mélyebb megismerésén alapul. Ezzel a hajkezeléssel az orvos fő célja az új szőrtüszők beültetése egy aktív növekedési fázisba, amely a haj növekedéséhez vezet.


Férfi kopaszság sebészeti kezelése:

Ez a kezelés teljes mértékben a férfi kopaszság állapotán alapul. Ebben a folyamatban a sebész kiemeli a hajhagymákat a donor részről és átülteti őket a fejbőr kopasz területére. Ez függ az állapot súlyosságától és attól, hogy hány tüszőre van szükség a transzplantáció során.

A leginkább javasolt sebészeti kezelésekről pontosan ITT olvashattok.



0 hozzászólás

Comments


bottom of page