top of page

Cserélni kell a mellimplantátumot?

A mellimplantátum élettartama olyan téma, amelyre érdemes gondolnia, ha mellnagyobbításon vagy mellrekonstrukción gondolkodik. Sok kérdés merül fel a nőkben: meddig tartanak a mellimplantátumok? Milyen gyakran kell őket cserélni? Mi történik a mellimplantátumokkal idővel: megereszkednek vagy hullámosak?

Sok nő tévesen azt hiszi, hogy a mellimplantátumokat 10 évente kell cserélni. Bár a mellimplantátum átlagos élettartama 10-15 év, a mellimplantátumot valójában csak akkor kell cserélni, ha olyan probléma van, mint például az implantátum szakadása vagy a tok kontraktúrája. A következő blogbejegyzésben elmagyarázom, hogyan lehet felismerni az implantátum szakadást vagy tokkontraktúrát, és milyen gyakran fordulnak elő. Beszélni fogok a kezelési lehetőségekről, valamint arról, hogy a mellimplantátumok hogyan változhatnak az idő múlásával.

10 évente kell mellimplantátumot cserélni?

Amikor mellnagyobbítás vagy rekonstrukció miatt látok pácienst, az egyik első dolog, amiről beszélünk, az a mellimplantátum élettartama. A mellimplantátumok nem élethosszig tartó eszközök. Hacsak nem túl rövid a várható élettartama, élete során valamikor el kell távolítania vagy ki kell cserélnie mellimplantátumát . A 10 év az a varázslatos szám, amelyet gyakran feldobnak egy mellimplantátum élettartamaként. De nincs semmi varázslat a 10 éves küszöbben. A mellimplantátumok nem olyanok, mint egy olajszűrő, amelyet 15 000 kilóméterenként cserélni kell. Hacsak nincs problémája a mellimplantátumaival, nincs ok a cserére! Azt mondom a pácienseimnek, hogy az implantátumaik átlagosan 10-15 évig tartanak.

Miért kell a mellimplantátumot cserélni?

Két fő oka van annak, amiért a mellimplantátumot ki kell cserélni:

  1. Mellimplantátum szakadás

  2. Kapszuláris kontraktúra

Mellimplantátum szakadás

Mi okozza a mellimplantátum megrepedését? Bár a mammográfiát vagy a mellkasi traumát okolják, a mellimplantátum repedésének leggyakoribb oka egyszerűen az idő. A mellimplantátumok idővel elhasználódnak: végül a héj megreped, ami szakadást okoz. A szakadási arány 10 év után kezd növekedni, innen származik ez a szám. Az, hogy mi történik, ha egy mellimplantátum megreped, az implantátum típusától függ .

Mind a szilikon, mind a sóoldatos mellimplantátumok kemény, szilikon külső héjjal rendelkeznek. Sós implantátumok esetén ez a héj sós vizes oldattal (sóoldattal) van megtöltve. Ha az implantátum elszakad, a sóoldat fokozatosan felszívódik a szervezetben. Szilikon implantátumok esetén a héjat vastag szilikon géllel töltik ki, amelyet kohéziós gélnek neveznek. Az újabb implantátumokban a gél olyan vastag, hogy az implantátumon belül marad, még akkor is, ha a héj megreped. Az idősebb generációs szilikon implantátumoknál az implantátumot kitöltő szilikon gél sokkal vékonyabb volt.. Ha hallott már arról, hogy a szilikon eljut a nyirokcsomókba, ez általában ezekkel a régebbi implantátumokkal történik.

A mellimplantátumok hány százaléka szakad el?

A mellimplantátum felszakadásának aránya az implantátum márkájától, valamint attól függően változik, hogy az implantátum az izom felett vagy alatt van-e. A szakadás mértéke is növekszik az idő múlásával. A durva becslések szerint a nők 1%-ánál lesz repedés minden évben, amikor a mellimplantátumot behelyezik. Tehát 10 év elteltével 10 nőből 1-nek lesz implantátum cseréje.

Honnan tudhatod, hogy a mellimplantátum megreped?

Ha egy sóoldattal készült mellimplantátum elszakad, tudni fogja, hogy ez megtörtént, mert a mell fokozatosan kisebb lesz, ahogy a test felszívja a sóoldatot. A szilikon gél implantátumok egy kicsit bonyolultabbak. Mivel a szilikongél nagyon vastag, a mellkapszulában maradhat (ezt intrakapszuláris szakadásnak nevezik). Ha ez megtörténik, elképzelhető, hogy nem is sejti, hogy az implantátum megrepedt.

Az úgynevezett „néma szakadások” nem veszélyesek. De mivel néha előfordulnak, az FDA javasolja az MRI szűrést kétévente, az implantátum behelyezése után három évvel kezdődően. Ennek ellenére sok nő úgy dönt, hogy megvárja, amíg a szakadás miatt aggódik az MRI elvégzésével.

Az implantátumok megjelenése vagy érzése megváltozhat, ha felszakadnak. Ha ez megtörténik, a plasztikai sebész valószínűleg ultrahangot vagy MRI-t fog rendelni a szakadás megerősítésére. Ha már nem tartja a kapcsolatot eredeti sebészével, ne féljen felkeresni valaki újat. A legtöbb plasztikai sebész szívesen lát Önt mellimplantátum-gondja miatt, még akkor is, ha nem mi végeztük el az eredeti műtétet!

Kapszuláris kontraktúra

A kapszuláris kontraktúra a másik oka annak, hogy a mellimplantátumot ki kell cserélni. A mellimplantátumok idegen testek, és a szervezet természetes reakciója az, hogy hegszövetet, tokot képez körülöttük. Ha a hegszövet túl vastag lesz, az implantátumot szilárddá és esetleg fájdalmassá teszi, ezt az állapotot kapszuláris kontraktúrának nevezik.

A tok-kontraktúra tényleges előfordulási gyakoriságát nehéz megbecsülni, mert az implantátumtípusonként változó, hogy az implantátum az izom felett vagy alatt van-e, és hogy az implantátumot kozmetikai megnagyobbításra vagy emlőrekonstrukcióra helyezték-e be. Ezenkívül a kapszuláris kontraktúra nem egy mindent vagy semmit jelenség. Az implantátum lehet kissé szilárd, de mégis jól néz ki, vagy lehet kőkemény, eltorzult és fájdalmas. Az általános előfordulási gyakoriság valahol 10% körül van , és magasabb azoknál a nőknél, akiknél emlőrekonstrukción esett át, vagy akiknek a kórelőzményében kapszuláris kontraktúra szerepel.

A kapszuláris kontraktúrát az implantátumok és a körülöttük lévő hegszövet eltávolításával kezelik. Ha új implantátumokat helyeznek be, akkor áthelyezik egy új zsebbe (az izom fölé, ha eredetileg az izom alatt voltak, vagy fordítva). A kapszula kontraktúrát is gyógyszerekkel kezelik. Korai esetekben ez elnyomhatja a gyulladásos folyamatot a bimbóban, megakadályozva a hegszövetek további kialakulását.

Mi történik, ha nem cseréli ki a mellimplantátumot?

Ahogy korábban említettem, a mellimplantátumokat nem kell cserélni, kivéve, ha megrepednek vagy nem alakul ki tokkontraktúra. Ha nem szakadtak el, és puhának érzi őket, akkor nem kell cserélni, függetlenül attól, hogy mennyi ideig voltak bent. De mi történik, ha elszakadnak, és nem cseréli ki őket? Hadd kezdjem azzal, hogy ez nem valami jól tanulmányozott dolog. Nincsenek olyan tanulmányok, amelyekben az orvosok a helyükön hagynák a felszakadt mellimplantátumokat, hogy lássák, mi történik. Tehát az információ, amit adok neked, anekdotikus információk és a józan ész kombinációja.

Szakadt implantátum esetén javaslom az implantátum eltávolítását, legyen az szilikon vagy sóoldat. Ha egy elszakadt szilikon implantátum a helyén marad, a szilikon gyulladást okozhat, ami fájdalmat vagy hegszövet kialakulását (azaz tokkontraktúrát) eredményezheti. Annak ellenére, hogy a sós implantátumok kevésbé egyértelműek, és anekdotikusan kevesebb problémát okoznak a szakadáskor, mégis azt javaslom, hogy távolítsák el az implantátumot, ha megrepedt.

Kapszuláris kontraktúra esetén nem szükséges orvosilag eltávolítani az implantátumot, amíg az sértetlen. De ha a mell kemény vagy fájdalmas, a legtöbb nő egyszerűen a kényelem kedvéért szeretné eltávolítani az implantátumot és a kapszulát.

Mi történik a mellimplantátumokkal idővel?

A mellek idővel változnak, függetlenül attól, hogy van-e implantátuma vagy sem. A súlygyarapodás vagy -csökkenés a mellek méretének megváltozását okozza. A terhesség és a szoptatás is megváltoztatja a mell méretét és alakját. És idővel a mellszövet összezsugorodik, a bőr pedig megnyúlik, ami ptosist (azaz lebegést) okoz. A mellimplantátumok növelhetik a bőr nyúlását, de ennek mértéke az implantátum méretétől függ. Minél nagyobb az implantátum, annál jobban megnyújtja a bőrt.

Miért számítanak a mell időbeli változásai? Két okból. Először is, a mellek megjelenése megváltozik az életkor előrehaladtával. A mellei lejjebb eshetnek, vagy ahogy a szövet elvékonyodik, az implantátumok láthatóbbá válhatnak hullámosodás formájában. Másodszor, ha vagy amikor eltávolítják a mellimplantátumot, a mellei másképp fognak kinézni, mint a mellnagyobbítás előtt. A változások az implantátumból származó bőrfeszülés és a mellben idővel bekövetkező természetes változások kombinációja. Sok nő teljesen rendben van ezzel. Mások úgy döntenek, hogy mellfelvarrást (más néven mastopexiát) végeznek az implantátum eltávolításakor.

Következtetésképpen

Ebben a blogbejegyzésben rengeteg információval foglalkoztunk. Elmagyaráztuk, miért kell eltávolítani vagy kicserélni a mellimplantátumokat. Elmagyaráztuk, mi történik, ha nem cseréli ki a mellimplantátumot. És azt is megbeszéltük, hogyan változnak a mellimplantátumok az idő múlásával. Ha kozmetikai megnagyobbításból vagy mellrekonstrukcióból származó mellimplantátumot használ, azt javaslom, hogy évente egyszer keressen fel egy plasztikai sebészt egy gyors vizsgálatra, hogy megbizonyosodjon arról, hogy az implantátumok épek, és nincs-e tok-kontraktúra.



0 hozzászólás

Comments


bottom of page