top of page

A mellimplantátum típusai – Hogyan válasszunk?

Különféle típusú mellimplantátumok léteznek. Az implantátumokat több jellemző szerint osztályozhatjuk:

Implantátum töltet: szilikon vagy sóoldat

A manapság használt implantátumok többsége szilikon implantátum. Megállapították, hogy a sóoldat-implantátumok élettartama rövidebb, és olyan problémákkal küzdenek, mint a levegő felszívódása (ami "kicsapódást" eredményez), hullámzás. Nem is forma stabil (a test lágyszövetei befolyásolhatják az alakot). Az implantátumok a víz folyékonysága miatt kevésbé természetesek. A szilikon implantátumoknak manapság nagyon magas biztonsági színvonala van, mivel az implantátumon belüli szilikon összetartó. Ez azt jelenti, hogy a szilikon töltet inkább szilárd, mint folyékony, így a „szivárgás” és a repedés aránya alacsony (évi 0,4%), és az implantátumok forma stabilabbak, függetlenül a lágyszöveti változásoktól.


Implantátumborítás: textúrált vagy sima

Egyes tanulmányok kimutatták, hogy a textúrált implantátumok kevésbé kapszuláris kontraktúrával (keményedéssel) és rotációval vagy implantátum migrációval járnak. A texturált implantátumok kapszulája is valamivel vastagabb, így egy nyomos érv mellette, hogy ---> feszesebbnek hat. A texturált implantátumok a mellimplantátummal összefüggő anaplasztikus nagysejtes limfómában (BIA-ALCL) is szerepet játszanak, azonban mivel az előfordulás nagyon ritka, sok sebész a fenti okok közül több miatt is textúrás implantátumot javasol a sima implantátumok helyett.
Implantátum alakja: anatómiai vagy kerek

Az anatómiai (vagy csepp alakú) implantátumok kozmetikai és rekonstrukciós célokra egyaránt használhatók. Csak textúrált felülettel rendelkeznek. Ezek az implantátumok utánozzák a mell természetes formáját, így nagyon hasznosak a mastectomia utáni rekonstrukcióban, ahol az alak teljesen az implantátumtól függ (mivel nincs rajta természetes mellszövet). Az anatómiai implantátumok azonban magában hordozzák az elfordulás kockázatát, vagyis ha elfordulnak, gyakran szükség van felülvizsgálatra, mivel a mell alakja furcsa lehet.

Az anatómiai implantátumokat magasságuk alapján tovább osztályozhatjuk: alacsony, közepes és magas. Ez azért van, hogy alkalmazkodjon a mellkas/törzshossz egyéni eltéréseihez. Néhány nőnek nagyon hosszú a mellkasa; egyeseknél az inframammáris redőjük (mellredő alatt) és a gallércsont távolsága nagyobb, mint a bordaív és a csípő közötti távolság! Ezeknek a betegeknek gyakran magas anatómiai implantátumokra van szükségük ahhoz, hogy a mellkasfal felső pólusánál bizonyos teltséget érjenek el a jobban meghatározott hasítás érdekében. Ugyanilyen fontos, hogy a rövid mellkasfallal rendelkezőknél kis magasságú implantátum szükséges, hogy a mell ne érjen egészen a gallércsontig!

A kerek mellimplantátumok lehetnek textúráltak vagy simák, és mivel kerek, nem jelent problémát a forgatás, így elméletileg jóval alacsonyabb a felülvizsgálati arány. A kör alakú implantátummal továbbra is természetes forma érhető el, mivel az implantátum gyakran 80%-ban kitöltött, így a szilikon felfelé álló helyzetben az implantátum alján összegyűlik, oldalprofilból nézve természetes körte alakú megjelenést kölcsönözve az implantátumnak; ez különösen akkor hatásos, ha az implantátumot az izom alá helyezik.


Implantátum profil: alacsony, közepes, magas és ultramagas profil

Az implantátumprofil annak a vetületének mérése, hogy mennyit vetít előre. A profil befolyásolja a mell alakját, mivel az alacsony profilú implantátum gyakran kevésbé vetül ki, de átmérője szélesebb, így „palacsintább” megjelenést kölcsönözhet a mellnek. Míg a magas profilú implantátum keskenyebb és jobban kinyúlik, így a mellnek „kerekebb” megjelenést kölcsönöz. Az ultramagas profilú implantátumok nagyon jó vetületet adnak, de ennek eléréséhez az implantátum gyakran 100%-ban kitöltésre kerül, így sokkal feszesebb lehet a mell.Implantátum mérete

Az implantátumok 125 köbcentimétertől egészen 700 cc-ig terjednek. Néha a rendkívüli nagy vagy kicsi implantátumok egyedi célokra is elkészíthetők. Általános tévhit, hogy egy bizonyos méretű implantátum bizonyos csészeméretet ad. A csésze mérete néhány tényezőtől függ, beleértve a bordaív kerületét és alakját, valamint a már a helyén lévő természetes mellszövet térfogatát. Egy személy súlya és kerete is befolyásolhatja a csésze méretét, mivel egy 200 köbcentis implantátum nagynak tűnhet egy nagyon vékony, alacsony egyénnél, de egy magas vagy nehezebb személynél a 200 cm3-es implantátum alig változtat a csésze méretén. Két módszert használnak gyakran annak megállapítására, hogy milyen térfogat illik az Ön keretéhez, és hogyan néz ki a természetes mellszövettel. Az egyik az, hogy felpróbáld a méretező melltartóban lévő implantátumokat.

Az Önnek megfelelő implantátum kiválasztásához forduljon sebészéhez. Felméri az Ön testalkatát és típusát, megméri mellszélességét és magasságát, valamint megbecsüli a mell természetes térfogatát, mielőtt egy adott típusú implantátumot javasolna Önnek. Kérdezze meg sebészét a választás okairól, és ne felejtse el, hogy az egyik típusú implantátum jól néz ki az egyik személyen, de lehet, hogy egy másik személy keretén teljesen rossz a mérete.


Ha továbbra is bizonytalan vagy és még több kérdés merült fel benned, gyere és látogass el irodánkba vagy vedd fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén! Mi minden kérdésedre készségesen válaszolunk és segítünk!


0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page